The past month has been spent stripping out, removing wallpaper, preparing for the electrician and plasterer.

We have now had the house completely rewired to remove all the odd additions and patches the previous owner had made, and to upgrade the wiring and replace the switches and outlets. This will make it easier to reconfigure lighting and the new kitchen, if not just for peace of mind. It also gives us the opportunity to have the layout of switches, sockets, TV points exactly how we would like.

_MG_6491
Kitchen. Counter-top sockets in place and connections for appliancesĀ 
_MG_6485
Pantry. We took the opportunity to install a light and socket
_MG_6489
Living Room
_MG_6490
Dining Room. There was a second consumer unit from the previous owner; we’ve removed both units and situated the replacement in the lobby to tidy things up

_MG_6488

_MG_6492
Bathroom stripped out
_MG_6494
One of the stripped out bedrooms

The most significant work to be undertaken to the exterior of the building is the replacement of the existing single-glazed windows with new double-glazed units, as well as the replacement of the two external doors.

E:HOUSEModelImportRUDDOCKSQ-Architectural_Model_kjef_karl.je
Proposed Elevations

 

We initially obtained quotes for conventional uPVC units. However, many of the properties still owned by the trust have recently had new timber windows and doors fitted, to reflect the original Erskine designs from the 60s-70s, and for a consistent appearance across the estate. The bright colours and routed details do look good:

DSC_3597
Photograph by Westport Windows and Doors Ltd.
DSC_3734
Photograph by Westport Windows and Doors Ltd.
DSC_3713
Photograph by Westport Windows and Doors Ltd.

The weatherboarding needs repainting, so we plan on taking the opportunity to match the new paint job on the adjacent properties, which reflect the colours of the original scheme. There is some repointing to do where the existing timber sills and sill bricks haven’t sufficiently directed rainwater away from the building. New windows with larger integral sills should solve this issue, meaning the mortar should last longer.

In July of this year I purchased a neglected property on the Byker estate in Newcastle.

Like a lot of mid-century social housing, the layout is very generous, and there is a large amount of storage space.

There was a lot to disincentivise potential buyers; the property is still single glazed, the heating system needed recommissioning, and there is extensive decorating to be undertaken throughout. The property is also listed which potentially restricts alterations to the exterior of the building; it also requires the administrative hurdle of listed building consent (LBC).

I like the unusual nature of the property; the Byker houses appear very modern, but still feel very much like a traditional British house; with a touch of Swedish vernacular. There is a lot of potential here to do something homely yet modern.

‘Before’ pictures below:

Front (north) elevation:

_MG_6316

Rear (south) elevation:_MG_6324

Living Room:

_MG_6305_MG_6303

Dining Room:

_MG_6278_MG_6279

Kitchen:

_MG_6275_MG_6311

Landing / stair:

_MG_6291

Master Bedroom:

_MG_6286

Bedroom 2:

_MG_6284

Bedroom 3:

_MG_6285

Bathroom:

_MG_6294

Lots of work to do…